Kansallisia dialogeja on järjestetty vuodesta 2023 lähtien ja jokaisella kierroksella on järjestetty dialogeja myös lapsille ja nuorille. Ikä tai erityistarpeet ei ole rajoite dialogiin osallistumiselle. Lasten ja nuorten dialogeja ovat esimerkiksi järjestäneet varhaiskasvatuksen työntekijät (erityisesti esikoulun opettajat), nuoriso-ohjaajat ja erityisryhmien opettajat. Dialogeja on järjestetty osana lasten tai nuorten normaalia arkea tai esimerkiksi Nuorten tulevaisuushuippukokouksen yhteydessä. Jokainen toimija on soveltanut kansallisten dialogien toimintamallia omaan toimintaansa ja kohderyhmälle sopivaksi.
Dialogin järjestäminen lapsille tai nuorille ei suuresti poikkea aikuisille järjestetyistä dialogeista, mutta joitain erityispiirteitä on hyvä ottaa huomioon valmistelussa ja dialogin aikana. Erityisesti kielen tulee olla ikäryhmälle sopivaa ja tarvittaessa voi hyödyntää kuvia tai tukikortteja apuna. Kokemuksen pohjalta on syntynyt erilaisia työkalupakkeja lasten ja nuorten dialogien järjestämisen tueksi, joista tunnetuin on Lahden kaupungin Skididialogit, jonka työkalupakki on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä suomeksi ja englanniksi.
Räätälöityjä perehdytyksiä lasten ja nuorten dialogien järjestäjille
Tänä keväänä järjestämme ainakin yhden räätälöidyn perehdytyksen lasten ja nuorten dialogien järjestäjille. Kevään teema, Mielen voimavarat, on erinomainen lasten ja nuorten keskusteluille. Kansallisia dialogeja voi rohkeasti hyödyntää ryhmäytymisen tukena tai osana varhaiskasvatustoimintaa. Dialogit ovat hyvä keino muun muassa vahvistaa kykyä kohdata toisia ja rakentaa itseluottamusta keskustella kasvotusten – tämän taidon vahvistaminen palvelee meidän yhteiskuntaa myös pitkällä tähtäimellä.
Parhaillaan kartoitamme mikä ajankohta olisi sopivin räätälöidylle perehdytykselle – tarvittaessa järjestämme useamman, jos 14.3. klo 13-16 ei sovi useammalle.
Ilmoittaudu ja saat kutsun räätälöityyn perehdytykseen: linkki Webropol-kyselyyn
Perehdytyksessä syvennytään dialogin fasilitointiin ja miten parhaiten soveltaa käsikirjoitusta omalle kohderyhmälle. Päiväkoti-ikäisten tai erityisryhmien tarpeet dialogissa voivat poiketa vähän vanhempien osallistujien tarpeista. Kansalliset dialogit on sekä keino saada lasten ja nuorten ääni kuuluviin päättäjille, että vahvistaa luottamusta teidän yhteisössä. Lisäksi dialogit parhaimmillaan voimaannuttavat ja rakentavat itseluottamusta osallistujille ja fasilitoijille.