menu
Uutiset

Latviassa Suomen mallin mukainen Kansallinen dialogi

Syksyllä 2023 Latviassa toteutettiin maan ensimmäinen kansallinen dialogi aiheesta ”Luottamus”.

Suomen Kansallisen dialogin mallin mukaisesti Latvian valtionhallinto ja kansalaisyhteiskunta järjestivät yhteisvoimin eri puolilla maata yhteensä 26 dialogia, jossa latvialaiset keskustelivat luottamuksen merkityksestä, sen puuttumisen vaikutuksista ja vahvistamisen mahdollisuuksista.

Luottamus-dialogien sisältöjä käsiteltiin lokakuussa Latvian parlamentin järjestämässä konferenssissa, johon osallistui edustajia kaikista parlamentin ryhmittymistä ja Latvian kansalaisyhteiskunnasta. Suomesta puheenvuoron oli pitämässä valtiovarainministeriön finanssineuvos Katju Holkeri, joka korosti yhteisen oppimisen merkitystä dialogityön vahvistamiseksi Suomessa ja Latviassa. Tilaisuudesta on katsottavissa englanniksi tulkattu tallenne.

 

Kansallisen dialogin malli rantautui Latviaan useasta suunnasta. Valtiovarainministeriön hallintopolitiikan yksikkö on tehnyt pitkään kansainvälistä yhteistyötä Latvian avoimen hallinnon toimijoiden kanssa. Tämän lisäksi DialogiAkatemia on ollut usean vuoden ajan keskeinen toimija Latviassa käynnistyneessä dialogityössä. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet keskustelufestivaali LAMPA, Latvian valtionhallinto ja Pohjoismaiden neuvoston Latvian toimisto. Latviassa on tähän mennessä koulutettu 30 dialogifasilitaattoria, joista valtaosa työskentelee kansalaisjärjestöissä ja valtionhallinnossa. Tämän lisäksi on koulutettu paikallisia työnohjaajia hyödyntämään dialogista työnohjausta.