Millaista on elää Suomessa juuri nyt ja tulevaisuudessa? Mikä meitä mietityttää tai huolettaa – mikä herättää toivoa? Poikkeusajan dialogit kutsuvat ihmiset kohtaamaan ja keskustelemaan.
Sisäministeriön koordinoima Maahanmuuttodialogit –keskustelusarja kokosi lähes 700 ihmistä keskustelemaan maahanmuutosta. Syksyllä 2022 käytyjen keskustelujen lähtökohtana oli tarjota eri taustoista tuleville ihmisille mahdollisuus tuoda esiin näkemyksiään sekä lisätä ymmärrystä maahanmuutosta. Dialogien loppuraportti julkaistiin 8.3.
Poliitikkojen ja kansalaisten ”Mitä voimme oppia kriiseistä?” -dialogien tavoitteena oli avata mahdollisuus yhteiseen kansalaisten ja poliitikkojen dialogiin. Suomalainen yhteiskunta on läpikäymässä useampaa kriisiä. On tärkeää, että vaikeat ajat eivät katkaise kansalaisten ja päättäjien keskusteluyhteyttä ja että luottamusta voidaan rakentaa yhdessä. Dialogit olivat jatkoa koronapandemian aikana järjestelyille Poikkeusajan dialogeille ja Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen seurauksena järjestetyille Demokratian puolustusdialogeille. ”Mitä voimme oppia kriiseistä” -dialogien tarkoitus oli lisätä ymmärrystä siitä, kuinka kriisit Suomessa vaikuttavat ja miten voimme valmistautua tuleviin kriiseihin.
Demokratian puolustusdialogit järjestettiin vastauksena Venäjän hyökkäyssodan nostamaan huoleen demokratian tilasta. Ukrainaan kohdistunut häikäilemätön hyökkäys havahdutti monet huomaamaan, että demokratia ei ole itsestäänselvyys. Sitä on tuettava päivittäin ja uudistettava jatkuvasti. Tähän työhön tarvitaan kaikkia kansalaisia.