menu
Uutiset

Syksyn Kansalliset dialogit: Miten fyysiset ja sosiaaliset etäisyydet vaikuttavat meihin?

Kansallisten dialogien osallistujat kuvasivat, että ihmisiä erottavat fyysiset etäisyydet, elämänpiirien eriytyminen ja taloudellinen eriarvoisuus. Toisaalta yhteiset paikat, avoimet yhteisöt ja välittävä asenne yhdistävät ihmisiä. Yhteisöllisyyden luominen vaatii aktiivista ponnistelua, jossa julkinen hallinto voi olla tukena.

Syksyn 2024 dialogeihin osallistui noin 1200 ihmistä moninaisista taustoista. Eri tahot järjestivät yhteensä 107 keskustelutilaisuutta eri puolilta Suomea.

Tärkeimmät havainnot ja johtopäätökset:

  1. Erottavat tekijät: Fyysiset etäisyydet, elämänpiirien eriytyminen, taloudellinen eriarvoisuus, työelämän murrokset ja digitalisoituminen sekä erilaiset kuplautumista, polarisaatiota ja syrjintää tuottavat toimintatavat syventävät ihmisten välisiä jakolinjoja.
  2. Yhdistävät tekijät: Yhteiset paikat ja tilat, kuten nuorisotilat, kylätalot, taide, lenkkipolut ja harrastukset, sekä avoimet ja saavutettavat yhteisöt ja utelias, toisista välittävä asenne.
  3. Yhteisöllisyyden luominen: Yhteen tulemiseen ja yhteisöllisyyden luomiseen tarvitaan aktiivista ja tietoista yhdessä ponnistelua. Julkinen hallinto voi tukea näitä ponnisteluja kuulemalla kansalaisten kokemuksia, tarjoamalla kohtaamispaikkoja ja kutsumalla kansalaisia ratkomaan haasteita yhdessä.

Julkinen hallinto voi tukea ihmisten välisiä kohtaamisia

Kunnat, hyvinvointialueet ja valtionhallinto voivat omalla toiminnallaan edistää demokraattisia kohtaamisia, joissa kansalaiset tulevat kuulluksi ja kohdatuksi. Julkishallinto voisi toimia entistä aktiivisemmin kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan omaehtoisen, ihmisiä yhteen tuovan toiminnan tukena. Konkreettisia toimenpiteitä ovat kansalaisten kokemuksista oppiminen, fyysisten kohtaamispaikkojen tarjoaminen ja ilmapiirin muuttaminen toivoa ja rohkeutta korostavaksi.

”Suomen demokraattinen yhteiskunta on puolustamisen ja jatkuvan uudistamisen arvoinen. Siihen tarvitaan meidän kaikkien panosta. Jokainen ansaitsee tulla kutsutuksi mukaan tähän yhteiseen ponnistukseen”, sanoo osastopäällikkö Katju Holkeri.

Kansalliset dialogit ovat sarja keskusteluja, joita kuka tahansa voi järjestää, ja joihin kuka tahansa voi osallistua. Kevään dialogeissa keskustellaan ihmisten mielen hyvinvoinnista ja voimavaroista eri elämänvaiheissa ja muutoksissa: millaiset asiat nykyajassa heikentävät mielen hyvinvointia, ja mitkä tekijät puolestaan vahvistavat sitä.

Tutustu yhteenvetoraporttiin syvemmin: Syksyn 2024 yhteenvetoraportti: Mikä tuo meidät yhteen.

Lisätiedot:

Osastopäällikkö Katju Holkeri, katju.holkeri(at)gov.fi, puh. 0295 530 087

Johtaja Kai Alhanen, Dialogiakatemia, kai.alhanen(at)aretai.org, puh. 040 5720 213