menu
Uutiset

Kestävän kehityksen dialogipäivä 2.12. – Tule mukaan ja osallistu Suomen kestävän kehityksen maaraportin valmisteluun

YK:n globaali kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda2030 ja sen 17 kestävän kehityksen tavoitetta ovat ohjanneet Suomen ja muiden YK:n jäsenmaiden kestävän kehityksen työtä vuodesta 2016 lähtien. Agenda 2030:n tavoitteena on poistaa köyhyys sekä sovittaa yhteen talouden ja ihmisen tarpeet luonnon asettamien reunaehtojen rajoissa. Jäsenmaat raportoivat noin neljän vuoden välein kestävän kehityksen tavoitteiden edistymisestä YK:lle vapaaehtoisella maaraportilla.

Valtioneuvoston kanslia hyödyntää kansallisia dialogeja yhtenä tapana kerätä syötettä Suomen kestävän kehityksen maaraporttiin, joka julkaistaan YK:n kokouksessa kesällä 2025. 

Kestävää kehitystä lähestytään valtioneuvostossa viiden kestävyyden kautta: Ekologinen kestävyys, taloudellinen kestävyys, sosiaalinen ja terveydellinen kestävyys, inhimillinen ja kulttuurinen kestävyys sekä turvallisuuden, oikeusvaltion ja demokratian kestävyys kytkeytyvät kaikki toisiinsa.  

Kokonaisuudessaan yhteiskunnan kehitys on kestävällä pohjalla, kun yhteiskuntaa kehitetään ja ongelmia ratkaistaan niin, ettei merkittävää haittaa aiheudu yhdessäkään kestävyydessä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi taloutta vahvistavia toimia ei tulisi tehdä ekologisen kestävyyden kustannuksella, tai ekologista kestävyyttä vahvistavia toimia ei tulisi toteuttaa niin, että niistä seuraa merkittävää haittaa esimerkiksi sosiaaliselle ja terveydelliselle kestävyydelle.  

Suomi on kestävän kehityksen edelläkävijämaa. Suomi arvioitiin vuonna 2024 neljännen kerran peräkkäin kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanossa parhaiten onnistuneeksi maaksi YK:n vuosittain tekemässä SDG Index -maavertailussa. Haasteita Suomelle kuitenkin aiheuttavat muun muassa tuotantomme ja kulutuksemme muissa maissa tuottamat negatiiviset ulkoisvaikutukset sekä Suomen tuki kestävän kehityksen edistämisessä globaalisti. 

Miten osallistun? 

Ilmoittaudu dialogin järjestäjäksi tämän linkin kautta (ilmoita aika, paikka, mahdollinen tarkempi otsikko) ja tee järjestelyt dialogia varten. Olemme tehneet valmiit materiaalit käyttöösi ja voit osallistua maksuttomaan perehdytykseen, jos sille on tarvetta. 

Valmiit materiaalit käyttöösi 

Olemme tehneet dialogin järjestämisen mahdollisimman helpoksi yhteisöllenne. Hyödyntäkää näitä materiaaleja dialogin järjestämisen tukena: