Datum
23.2.2023
1.3.2023
9.3.2023
9.5.2023
Vilka faktorer skapar osäkerhet i ditt liv? Vad är oroväckande? Vad hjälper oss att orka i vardagen trots osäkerheten? Var ser vi hopp?
Vi lever just nu i en tid där kriserna följer varandra. Stigande räntor, krig, energikris, inflation, klimatförändring, förlust av biologisk mångfald, social- och hälsovård, oro för unga och äldre. Mitt i allt detta arbetar vi, de unga utexamineras, det föds barn och livet fortsätter. Osäkerheten har dock satt sin prägel på vårt liv.
Vi bjuder in dig till nationella dialoger för att ordna en konstruktiv diskussion om att leva i osäkerhet.
Målet är att bättre förstå vad det är för osäkerhet som var och en just nu får leva med? Vad får dig, din omgivning, din organisation eller beslutsfattarna att känna att livet är betydelsefullt i denna tid?
Nationella dialoger ger oss möjlighet att konstruktivt behandla det som hänt oss under den senaste tiden och ger oss tillfälle att stanna upp och diskutera saker tillsammans med andra. I de nationella dialogerna diskuteras frågor som är viktiga för människor och gemenskaper på ett sätt som stärker delaktigheten och skapar förståelse för olika utmaningar och möjligheter.
Finansministeriet lämnar ett sammandrag av dialogerna till kommunerna och statsförvaltningen.
Det är lätt att delta och det krävs ingen stor insats av diskussionsarrangören. Det viktigaste är viljan att delta i Finlands första nationella dialog!
Vi sammanställer en lista över de diskussioner som ordnas på olika håll i landet längst ner på denna sida. Ett sammandrag av diskussionerna publiceras så att alla kan dra nytta av det.
Om du istället för att ordna en diskussion vill delta som debattör, kan du se efter en för dig själv lämplig dialog som du vill anmäla dig till!
Målet är en stor mängd dialoger mellan olika aktörer på olika håll i Finland, där finländarna kan föra en mångsidig debatt om hur man lever i osäkerhet, höra varandras åsikter, sänka skiljemurarna mellan olika uppfattningar och eventuellt lära sig något nytt om sig själva och andra.
Diskussionen kan ordnas under 2, 3 eller 4 timmar, antingen ansikte mot ansikte eller på distans.
Välkommen med!