Centrala aktörer i de nationella dialogerna är debattörerna och diskussionsarrangörerna. För att möjliggöra dialoger och deras effekter behövs en operativ kärngrupp som sköter bakgrundsarrangemangen och bl.a. sammanfattningen. De som utnyttjar sammandraget är också viktiga med tanke på effekterna.
Tre slags arrangörer: permanenta diskussionsanordnare, diskussionsanordnare enligt tema och som har kommit med på öppen inbjudan
Den operativa kärngruppen ser till att diskussionsanordnarna bildar en bred regional och gruppspecifik mångfald så att behandlingen av temat är så omfattande som möjligt och ur flera synvinklar.
Syftet med de nationella dialogerna är att ordnandet av diskussion också ska vara till nytta för arrangörens egen verksamhet eller organisation i och med att en djupare förståelse uppstår. Det är önskvärt att diskussionsanordnarna får erfarenhet av att höra till en samhällsviktig helhet.
Målet är att permanenta diskussionsanordnare ska omfatta hela Finland och omfatta så många aktörer som möjligt som når olika människogrupper. Som permanent diskussionsanordnare tas alla som vill och uppfyller kriterierna och de bildar en pool. Poolen upprätthålls av en operationell kärngrupp.
Nationella dialoger ordnas två gånger om året, en gång om våren och en gång om hösten. Våren eller hösten infaller mellan två och fyra diskussionsdagar, och i minst två av dem ska de permanenta diskussionsanordnarna ordna en diskussion. Den som ordnar permanent diskussion kan vara verksam så länge som han eller hon förbinder sig att ordna minst två diskussioner per säsong. På detta sätt ser man till att de permanenta diskussionsanordnarna är aktiva aktörer.
Den permanenta diskussionsanordnaren ska ha tidigare erfarenhet av att ordna och styra dialoger. Diskussionsarrangören har till exempel deltagit i dialoger under undantagstiden, försvarssamtal för demokratin, invandrardialoger eller på annat sätt ordnat och styrt dialoger.
De permanenta diskussionsanordnarna kan påverka valet av tema och bjudas in till referensnätverket.
Finansministeriet ansvarar för de ordinarie diskussionsanordnarnas kamratstödsverksamhet och målet är att bilda ett nätverk som ger ömsesidigt stöd och som sammanträder några gånger i veckan. Referensnätverkets verksamhet planeras tillsammans med de permanenta diskussionsanordnarna utifrån de behov som följer av nätverket.
Det önskas också att de permanenta diskussionsanordnarna sprider information om nationella dialoger och om tillgången till diskussionsanordnare.
Kärngruppen kartlägger och bjuder in diskussionsarrangörer enligt temat. Målet är att få olika grupper att på ett så heltäckande sätt som möjligt diskutera det valda temat för nationella dialoger och hitta aktörer från olika målgrupper som diskussionsanordnare. Man söker efter lämpliga anordnare och lockar dem till varje rundresa skilt för sig.
Vem som helst eller vilken organisation som helst kan delta och ordna diskussioner eller diskussioner under diskussionsrundan. Diskussionsanordnarna får stöd med att ordna diskussionen.
Kommunikationen mellan de nationella dialogerna är viktig särskilt när det gäller aktiveringen av denna grupp. Det är lättare att börja ordna diskussionen om ämnet för de nationella dialogerna och möjligheten att ordna diskussion har fått stor synlighet, till exempel i riksomfattande medier eller i sociala medier.