Kansallisten dialogien osallistujat kuvasivat, että ihmisiä erottavat fyysiset etäisyydet, elämänpiirien eriytyminen ja taloudellinen eriarvoisuus. Toisaalta yhteiset paikat, avoimet yhteisöt ja välittävä asenne yhdistävät ihmisiä. Yhteisöllisyyden luominen vaatii aktiivista ponnistelua, jossa julkinen hallinto voi olla tukena.
Lasten ja nuorten dialogeja on jo järjestetty useita. Tarjoamme maksuttoman perehdytyksen lasten ja nuorten dialogien järjestäjille perjantaina 14.3. klo 13-16.
Avoin demokratia -verkosto ja Kansalliset dialogit tarjoavat kaksi maksutonta tilaisuutta: Tule kuulemaan ja keskustelemaa ”Mikä tuo meidät yhteen” -yhteenvedon julkaisuun 19.3. ja osallistu maksuttomaan fasilitointikoulutukseen 20.3.
Valtioneuvoston käynnistämä ”Me puhumme teoin” -kampanja haastaa toimijoita käytännön tekoihin rasismia vastaan ja dialogin järjestäminen on oiva tapa vastata tähän haasteeseen.
YK:n globaali kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda2030 ja sen 17 kestävän kehityksen tavoitetta ovat ohjanneet Suomen ja muiden YK:n jäsenmaiden kestävän kehityksen työtä vuodesta 2016 lähtien. Agenda 2030:n tavoitteena on poistaa köyhyys sekä sovittaa yhteen talouden ja ihmisen tarpeet luonnon asettamien reunaehtojen rajoissa. Jäsenmaat raportoivat noin neljän vuoden välein kestävän kehityksen tavoitteiden edistymisestä YK:lle vapaaehtoisella maaraportilla.
Kansalliset dialogit: Kansalaisten kokema turvattomuus ja epävarmuus lisääntynyt
Kansalliset dialogit ovat sarja avoimia keskustelutilaisuuksia, jotka tarjoavat uudenlaisen keinon yhteiskunnalliseen vuoropuheluun. Syksyn dialogeissa etsitään Suomessa asuvia ihmisiä yhdistäviä asioita.
Ensi viikon torstaina 23.5. on aika pitää kevään 2024 toinen dialogipäivä. Teemana on tärkeä ja ajankohtainen aihe – turvallisuus ja luottamus. Tavoitteena on pitää sata dialogia. Tällä hetkellä mukana on 99 järjestäjää. Haluaisitko saada kunnian olla järjestäjä numero 100?
Yhteenveto syksyn kansallisista dialogeista: Yhteisöllisyys vaatii aktiivista panostusta
Suomessa järjestettiin dialogisarja yhteiskunnallisesti vaikeasta ja herkästä aiheesta: nuorten kohtaamasta rasismista ja häirinnästä.
Kansallisista dialogeista tehtyjä kirjauksia ja niistä koostettuja julkisia yhteenvetoja hyödynnetään monin tavoin pidemmälläkin aikavälillä. Yksi esimerkki tästä on viime syksyllä julkaistu Demokraattisten kohtaamisten käsikirja.
Julkisen johtamisen päivä toi tiistaina 6.2. yhteen 200 johtajaa valtionhallinnon, kuntien ja hyvinvointialueiden ylimmästä johdosta. Yksi päivän tärkeistä aiheista olivat Kansalliset dialogit.
Syksyllä 2023 Latviassa toteutettiin maan ensimmäinen kansallinen dialogi aiheesta ”Luottamus”.
Kevään 2023 aikana Kansallisten dialogien ensimmäisellä keskustelukierroksella ”Epävarmuudessa eläminen” pureuduttiin asioihin ja ilmiöihin, jotka aiheuttavat epävarmuuden kokemuksia Suomessa asuville ihmisille. Suurin osa keskusteluihin osallistuneista kansalaisista kokee epävarmuuden lisääntyneen elämässään.
Kansallisten dialogien syksyn 2023 keskustelun aiheeksi on valittu ”Yhdessä ja yksin”. Dialogeissa keskustellaan kohtaamisten kokemuksista, yhteisöjen merkityksestä ja tulevaisuudesta.